english македонски 
НАСЛОВНА ИСТОРИЈАТ НАЈНОВ ПРИМЕРОК АРХИВА КОНТАКТ


тутун 2011

 

  pdfs/vol 61 7-12 8. 130-133p.pdf

 

DZEBEL BASMA - A NEW GENERATION OF ORIENTAL TOBACCO ECOTYPE

Dimitar Dimanov

Tobacco and Tobacco Products Institute-Plovdiv 4108 Markovo, Bulgaria

e-mail: d.dimanov@mail.bg

 

ЕКОТИПОТ ЏЕБЕЛ БАСМА - НОВА ГЕНЕРАЦИЈА ОРИЕНТАЛСКИ ТУТУН

Во склоп на трговијата со тутун и потребите на цигарните компании, потребно е да се врати добрата трговска слика и комерцијалните карактеристики на квалитетот на тутунот за пушење од екотипот “Џебел басма”. Различната структура на Џебел басма треба да биде надоградена со нови генотипови тутун со висок квалитет, на вкус и арома, типична за класичната басма. Трите сорти на ориенталски тутун Џебел басма (Џебел басма 1, Џебел басма 2, и Џебел басма 13) се создадени и признати од IASAS и Patent Office of Bulgaria (2008-2010). Новите генотипови претставуваат вистински басми. Во нивните биолошки, морфолошки, технолошки и економски својства се комбинирани својствата од стариот тутун џебел со новите трговски барања.

 

Клучни зборови: џебел басма 1, џебел басма 2, басма 13, ориенталски тутун