|
pdfs/vol 61 7-12
1.79-85p.pdf
ANALYSIS OF THE CRITERIA FOR QUALITATIVE AND
QUANTITATIVE EVALUATION OF RAW TOBACCO LEAF IN THE REPUBLIC OF
MACEDONIA
Kiril Filiposki1),
Milan Mitreski1), Valentina
Pelivanoska1),
Natasa Zdraveska1),
Milan
Bozinoski2),
Stanko Janceski3),
Aliriza Elezi3), Vase
Simoska-Boskova3)
1)University”St.Kliment
Ohridski”-Bitola, Scientific tobacco institute-Prilep
Kicevski pat bb. 7500 Prilep; e-mail:
kirilfiliposki@yahoo.com
2)Tobacco
Combine-Prilep,
3)Ministry
of Agriculture, Forestry and Water Economy
of R. Macedonia
АНАЛИЗА НА МЕРИЛАТА ЗА
КВАЛИТАТИВНА И КВАНТИТАТИВНА ПРОЦЕНА НА
СУРОВИОТ ТУТУН ВО ЛИСТ ВО Р. МАКЕДОНИЈА
Процената на тутунот при откупот во
последниве години во практиката не
соодветствуваше со мерилата пропишани во постојниот Правилник.
Тоа е резултат на високиот квалитет на
тутунот што го даваат одгледуваните типови и сорти и примената
на современите агротехнички мерки во
производството. Постојат инсерции кои според квалитетот на
употребната вредност во индустриската класификација можат
да се рангираат во повисоките класи. Во
Правилникот за мерилата за квалитативна и квантитативна процена
на суровиот тутун во лист за
ориенталските типови на тутун прилеп, јака, џебел и басмак
(“Службен весник на РМ” 16/2007 и
144/2010) се наведени 6 откупни класи за ароматичните тутуни (I,
II, III-А, III-Б, IV и V) и 5 класи за
дополнителните тутуни (I, II, III, IV и V).
По извршената анализа, предложено е намалување на класите
на ориенталскиот ароматичен тутун на 4
класи и тоа: I, II, III и IV класа, и за дополнителните тутуни
на две класи: I и II класа, со што ќе се
овозможи пореална процена и вреднување на квалитетот на
тутунот и трудот на тутунопроизводителите.
Клучни зборови: квалитет на тутун, типови
на тутун, прилеп, јака, басмак, џебел
|